Страви з кабачків
![]() |
Він не має особливого смаку і запаху, на вигляд - блідий, тому особливою популярністю у господинь не користується, а даремно. З кабачка можна приготувати безліч оригінальних страв. |
Він не має особливого смаку і запаху, на вигляд - блідий, тому особливою популярністю у господинь не користується, а даремно. З кабачка можна приготувати безліч оригінальних страв.
Якщо нарізати цей овоч дуже тонкими кружечками і обсмажити кожен гурток до золотистої скоринки з обох боків до золотистого кольору, в нього можна загорнути тонкі скибочки бекону, шинки і сиру. Скріпіть рулетики дерев'яними шпажками і розкладіть на блюді. Сусідка, яка збиралася викинути небачений досі урожай кабачків, що виріс на її присадибній ділянці, буде шокована делікатесом, приготованим з непридатного овоча.
Хочете здивувати її ще сильніше? Влаштуйте за подобою радянського «рибного дня», день кабачковий. Перше, що варто зробити - це розсортувати кабачки, принесені з дачної ділянки, розміру і ступеня зрілості. Найбільш молоді і ніжні вирушать в салат, середні - в суп, а перестиглі гіганти - на приготування запіканки і фаршу.
Кабачок, при всій своїй простоті і непривабливості, в різних стравах виявляє абсолютно різний смак і аромат. Саме тому варто навчитися готувати якомога більше кулінарних шедеврів з цього доступного за ціною продукту. Кабачок може навіть стати основою страви, змагаючись у цьому з нескінченно рідний нашому серцю і шлунку картоплею. Пам'ятайте, що не потребують чищення тільки дуже молоді кабачки, шкірка у яких ніжна, а насіння не помітні.
Отже, оспівавши цей овоч, починаємо наш кабачковий день зі сніданку, який найдоречніше подати оладки. Для їх приготування, проворачиваем через м'ясорубку, подрібнюємо в кухонному комбайні або натираємо на тертці один кілограм кабачків. Додаємо в цю масу чотири курячих яйця (краще домашніх, щоб оладки придбали золотистий колір) і дві склянки борошна. Солимо тісто на смак. Якщо жовтки яєць не дуже яскраві, варто додати щіпку шафрану. Смажити такі оладки переважно на вершковому маслі, а подавати на стіл зі сметаною.
Так як кабачок абсолютно невибаглива і росте в будь-яких умовах, то і поширена ця культура повсюдно. Відповідно, кожна нація має свій рецепт приготування кабачків. Що приготуєте на обід Ви, вирішуйте самі.
Ось кілька рецептів приготування страв з кабачків з різних країн:
По-болгарськи. Кабачки нарізати поздовжньо і обвалюються в борошні, а потім запікаються в духовці з болгарської бринзою. Попередньо кабачки обсмажуються на сковороді, і лише потім викладаються на деко і покриваються сумішшю з тертої бринзи, яєць і зелені. Блюдо це називається мусака.
По-угорськи. Кабачки потрібно настругати соломкою зразок локшини, і посолити. Поки вони наполягають, обсмажити нарізану такий же соломкою стручковий перець (перцю потрібно взяти 1/3 від кількості кабачків) з ріпчастою цибулею (1:1) і зеленню. Залити піджарку бульйоном. Кабачки віджати і викласти в каструлю. Залити сумішшю перцю, цибулі, зелені і бульйону і довести до кипіння. Додати в готову страву сіль, товчений часник, трохи оцту і сметану.
По-німецьки. Це німецьке блюдо - подоба італійської піци. Тісто, приготоване як для піци, запікають, змащують сметаною і розкладають на ньому обсмажену корейку, обсмажений в жиру, що утворився при обсмажуванні корейки цибулю, нарізану тонкими скибочками і злегка пропарений кабачок. Блюдо посипається тертим мускатним горіхом і сиром пармезан і запікається до готовності.
По-румунськи. 150 грамів сиру розтираються з 50 г тертого сиру, яйцями (2 шт) і вершковим маслом (25 грамів). Дуже дрібні кабачки ріжуться поздовжньо навпіл. Виймається м'якоть так, щоб стінки половинок кабачків були не товщі половини сантиметра. М'якоть змішується з сирним фаршем. Тепер цією сумішшю заповнюються видовбані кабачки. Кабачки запікаються в духовці на топленому маслі, а потім поливаються сметаною.
Вибравши гаряче блюдо за смаком, беремося за приготування салату. Французи, наприклад, використовують для салатів навіть квіти кабачків. Ми ж просто натремо молоді кабачки на крупній тертці і додамо до них порізані тонкими кружальцями помідори і дрібно нарізану ріпчасту цибулю. Заправити салат майонезом і додамо для пікантності лимонну цедру, м'яту і кріп.
Інший салат, не менш пікантний, також готується з натертого на крупній тертці кабачки і натертого ж кислого яблука. У салат додається маринований огірок, порізаний дуже дрібно і також дрібно порізану цибулю. Чайна ложка цукру і майонез пом'якшать смак салату. Для тих, хто любить погостріше, цей салат можна заправити іншим соусом: гірчиця змішується з оливковою олією у пропорції 1:2, додається товчений часник, сіль і перець.
Приготувавши салат, приступаємо до приготування першої страви. Тут потрібна певна вправність, щоб, з одного боку, не переварити кабачки, а з іншого, довести їх до стану м'якості. Щоб домогтися ідеальної проваренности овоча, є три шляхи: зварити суп - пюре, додати кабачки, нарізані кубиками в суп в останню чергу, після чого варити не більше 5-7 хвилин, нарізати кабачки соломкою і додати в каструлю в самому кінці варіння, після чого дочекатися закипання і тут же вимкнути вогонь.
Старовинний російський суп по-михайловим готується дуже швидко. Дрібно порізану цибулю (1 головка), натерта на тертці моркву (1 штука) і 700 грамів натертого на тертці кабачків, заливаються молоком і доводяться до кипіння. Суп присаливается, в нього додається кріп і він знову доводять до кипіння.
Взагалі, для приготування супу або овочевого рагу, більше підійдуть цукіні, різновид кабачків з шкіркою смарагдового кольору. М'якоть у них більш щільна, тому вони прекрасні для варіння і тушкування. Особливо красиво буде виділятися зелень цукіні в збірному суп, який готується так:
Цукіні, червоний солодкий перець і картоплю нарізати кубиками. Дрібно ріжеться перчик Чилі. Шпикачки нарізаються кружечками і обсмажуються. У каструлю додається ложка оливкової олії і овочі, за винятком цукіні. Обсмажуючи овочі, додаємо до них пресований часник. До обжарке додається томатна паста, і тільки потім цукіні. Доливаємо в каструлю води і варимо 10 хвилин після закипання. Солимо суп, додаємо спеції і обсмажені шпикачки і варимо ще 5 хвилин. У готовий суп варто додати базилік і подати зі сметаною.
Але який же обід без десерту, скажете Ви і будете праві. На десерт до чаю у нас прихована баночка кабачкового варення. А готували ми його дуже просто. Спочатку зробили цукровий сироп з 300 грамів піску і води. Потім додали в сироп нашатковану на тертці разом з шкіркою лимон і нарізані кубиками кабачки (500 грамів). Варили варення до тих пір, поки кабачки не стали м'якими.
Насолодившись повноцінним кабачковым обідом, пора подумати і про вечерю. Вечеря повинна бути легким, тому цілком доречно подати на вечерю кабачкову ікру, яку можна приготувати двома способами: запікаючи кабачки або смажачи їх.
Запікати кабачки можна цілком, до м'якості. Потім зняти з них шкірку, потовкти і додати трохи оцту, оливкового масла, сіль. перець і дрібно порізану цибулю. Смажити кабачки набагато складніше, так як робити це доведеться довго, нарізує овочі кружальцями і обсмажуючи кожен кружечок з обох сторін. Потім, обсмажені овочі пропускаються через м'ясорубку разом з цибулею і часником. Сіль і спеції потрібно додати за смаком.
Втомившись від приготування ікри, приготуємо «ледачий» пиріг з кабачків. У форму для запікання викладаємо по черзі шар нарізаних тонкими кружальцями кабачків, шар кілець цибулі, шар помідорів і шар панірувальних сухарів. Всі шари присаливаем і повторюємо, поки не дійдемо до верхнього краю форми, закінчивши чергування сухарями. Поверх останнього шару розкладемо тонку стружку вершкового масла і відправляємо пиріг в духовку.
Побачивши таке кабачкове різноманітність на Вашому столі, сусідка обов'язково спробує повторити подвиг, а Ваші домочадці неодмінно закріплять за Вами титул найкращої в світі господині, яка може приготувати тисячу і одну страву з нічого.
Інші думки:
Виріб з кабачка. Чудо-юдо, риба-кит. -А чому б після прочитання казки вам і дитині не спробувати зробити своє «Чудо-юдо, Риба-кит»?