Гігієна харчування дітей 7-10 років
Багато людей не замислюються, якої шкоди може завдати дитині не свіжі продукти харчування або недотримання елементарних правил особистої гігієни.
Поговоримо про те, як правильно приймати їжу. Наспіх прийнята їжа погано пережовується і слабо змочується слиною, що значно ускладнює її перетравлення в шлунку, а шматочки твердої їжі можуть травмувати слизову оболонку стравоходу і шлунка. При швидкій їжі обмежується дія позитивних умовних рефлексів на процес травлення. Їсти треба не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу.
Під час прийому їжі діти не повинні розмовляти, читати, відволікатися від їжі, так як при цьому грубо порушується перша (дуже важлива!) фаза травлення: мало виділяється слини і шлункового соку.
Не можна приймати дуже холодну і дуже гарячу їжу, щоб не розвинулося катаральне або навіть виразкове запалення слизової оболонки стравоходу і шлунка. Не слід переїдати. Після прийому їжі повинно відчуватися легке бажання з'їсти ще що-небудь. Здоровий апетит у дитини не повинен призводити до надмірного вживання їжі.
Іноді їжа стає джерелом тяжкого отруєння або кишкового захворювання, якщо вона приготована або зберігалась з порушенням гігієнічних правил або інфікована. Ні в якому разі не слід пити не прокип'ячена, не пастеризоване або кисле молоко.
Небезпечно їсти сир, приготований з некип'яченого молока. Навряд чи потрібно доводити, наскільки небезпечно вживання немитих овочів, фруктів і ягід.
Загрозу для здоров'я дитини представляють і несвіжі продукти, що швидко псуються. Насамперед - це млинці з м'ясом, макарони з м'ясним фаршем, холодець, окрошка, м'ясні та овочеві салати, вінегрет, тістечка і торти. Ці та подібні їм продукти можна вживати лише у свіжому вигляді. Існують гранично допустимі терміни зберігання швидкопсувних продуктів в холодильнику: бутерброди з ковбасою, шинкою, рибою можна зберігати 3 години; молоко і вершки в пакетах і пляшках - 20 годин; кефір та інші кисломолочні продукти - 24 години; варені ковбаси, сардельки, сосиски - 48 годин.
Прийом їжі має здійснюватися з дотриманням не тільки гігієнічних, але й етичних правил.
- Перед їжею необхідно ретельно вимити руки. Вранці не можна сідати за стіл з нечищеними зубами. Після кожного прийому їжі рот обов'язково прополіскують теплою водою (можна і холодної). Після вечері знову корисно почистити зуби. Ці елементарні правила повинні стати звичною кожного школяра.
- Сидіти за столом потрібно рівно, не занадто далеко від нього й не дуже близько. Не слід відкидатися або розвалюватися на стільці, ставити лікті на стіл, низько нахилятися над тарілкою, грати виделкою, ножем чи ложкою.
- Негігієнічно і негарно є шумно, швидко й жадібно, набивати рот їжею.
- Вважається неетичним відкушувати хліб від цілого шматка (його відламують по шматочках), намазувати маслом великий шматок хліба, кришити його в суп.
- Некрасиво облизувати порожню ложку, випльовувати на тарілку кістки й інші залишки їжі (в таких випадках користуються ложкою або виделкою і роблять це непомітно). Не можна їсти з ножа, брати виделкою або ложкою занадто багато їжі, їсти ложкою те, що можна їсти виделкою.
- Не треба тягнутися через весь стіл, щоб що-небудь дістати, краще попросити поруч сидить передати тарілку. Страву беруть тими приладами (лопаточками, ложками), які перебувають у загального блюда. Не можна перебирати шматки в страві, треба акуратно взяти те, що лежить ближче і відповідає особистим смаком. Хліб, печиво, пиріжки можна брати рукою.
- За столом непристойно вести розмови, які можуть зіпсувати настрій і апетит іншим, робити зауваження щодо поданих страв.
Схожі статті:
Загальний будинок: погляд з боку - Той факт, що тварина є домашнім, вже передбачає його захист, опіку і, зрозуміло, годування і, у багатьох випадках - продовження роду. Людина бере в будинок кішку або собаку з за нез'ясовного прагнення піклуватися про них і опікати їх.
Здорове харчування малюка: як організувати -Здорове харчування - один із запорук здорового дитини. Правильна їжа не тільки сприяє гармонійному фізичному розвитку дитини, але і оберігає його від різних захворювань.