Червоний китайський чай

9.jpg Червоний китайський чай і за смаком і кольором перевершує індійські чаї. У свій час цей сорт так здивував англійців, відомих шанувальників цього напою, що вони навіть зважилися на крадіжку кількох кущів з китайської плантації.

 

Цей сорт китайського чаю отримав назву «червоний», тому що напій має гарний насичений колір з червонуватим відливом, чимось нагадує колір вечірнього сонця. Червоний китайський чай і за смаком і кольором перевершує індійські чаї. У свій час цей сорт так здивував англійців, відомих шанувальників цього напою, що вони навіть зважилися на крадіжку кількох кущів з китайської плантації, щоб приступити до вирощування чагарника з такими цінними властивостями в Індії, яку вони нещодавно колонізували. «Пуер» - назва цього чорного чаю, червоний чай має набагато більш тонкий смак. Ферментація цього напою - від 40 до 60%, така пропорція ферментації та свіжості створює безліч смакових букетів чаю з неповторним ароматом.

 

Китайська провінція Юннань - місце появи першого чаю, вона славиться знаменитими чайними сортами і сьогодні. Тут у достатку ростуть дикі чайні дерева, що дозволяє створювати особливий чай.

 

Для того, щоб вийшов червоний чай, листя проходять складний процес обробки. На особливим чином зроблені полки, зібрані в стійки, розкладають листя зеленого чаю, приблизно за 18 годин листя втрачають вологу, підсушуються, стають м'якими. Після цього вони проходять процедуру скручування. Скручують листя або вручну по старому, або за допомогою спеціальних машин. При скручуванні листя здавлюються, випускають сік, що значно підсилює аромат при наступному сушінні. Скручений чай розкладається на рівні поверхні в темному, прохолодному і вологому приміщенні, починається процес ферментації (окислення) листя. Неповторний чайний аромат з квітковим, фруктовим відтінком, з'являється саме в процесі ферментації.

 

Ферментація листя повинна бути вчасно зупинена, після цього листя проходять обробку гарячим повітрям.

 

Сік, який виділяється під час цих процесів, залишається на поверхні чаїнок. Тому при заварюванні чаю ми насолоджуємося також ароматом ефірних масел, які чаїнки віддають настою.

 

Після обробки гарячим повітрям чай готовий, його залишається тільки відсортувати і упакувати. Великі цілі листки утворюють чай крупнолистовий, середні - середньолистовий, а дрібнолистовий чай - це що залишилася чайна пил і уламки листочків.

 

До речі, саме з мелколистового чаю роблять гранульований і пакетований чай, улюблені багатьма.

 

Сортів червоного чаю існує декілька, скуштувавши їх, можна зрозуміти, чим відрізняється червоний китайський чай від індійського. Червоний чай відрізняється великою різноманітністю смакових відтінків, аромат має більш насичений і більш складний.

 

Найвідоміший червоний китайський чай - «Юннань», хоча це далеко не єдине його назва. Одна з головних його характеристик - місце вирощування. Цей сорт чаю вирощується тільки в провінції Юннань. «Юннань» (друга назва - «Дянь Хун»), робиться з нирок і молодих чайного листя. Характерна особливість усіх чаїв, виготовлених в Юннань - легкий аромат диму.

 

Чай тут збирається протягом усього року, але вважається, що листки, зібрані восени, мають кращі чайні якості.

 

«Димний» присмак у чайному ароматі досягається завдяки особливій технології приготування - сушіння на відкритому вогні. Сорти з ароматом диму дуже люблять європейці, у нас він теж стають популярним. Але самі китайці такий чай не люблять і не п'ють, вони вирощують і виготовляють його виключно для Європи.

 

Чай з сильним ароматом диму, майже копчення, вирощувався в провінції Фуцзянь ще в початку 17 столітті.

 

Цей сорт називається «Лапсанг Сушонг», пристрасним любителем цього напою був Уїнстон Черчілль.

 

Схожі статті:
Пити хочеться - Таким чином, ви можете приготувати для малюка натуральний лимонад. Моя дочка ще з грудного віку полюбила трав'яний чай. Я їй заварювала чай з ромашки, фенхелю, шипшини.


Рубрики: корисні статті, товари для дітей
Теги:
2011, Серпень, 5